Nyttige Egenskaper Til Mandler

Innholdsfortegnelse:

Nyttige Egenskaper Til Mandler
Nyttige Egenskaper Til Mandler

Video: Nyttige Egenskaper Til Mandler

Video: Nyttige Egenskaper Til Mandler
Video: Депиляция ног воском. Ева Лорман , Елена Бернес. Депиляции обучение 2024, April
Anonim

Mandler har en rik historie ikke bare som en kulinarisk ingrediens, men også som et medisin. I middelalderen ble mandler kalt "kongen av nøtter", moderne forskning har bevist at mandler er virkelig unike i ernæringsmessige og medisinske egenskaper.

Nyttige egenskaper til mandler
Nyttige egenskaper til mandler

Typer mandler

Mandelen er en steinfrukt av et ekstremt vakkert, dekorativt mandeltre. For tiden dyrkes to typer mandler - søt (Prunus amygdalus dulcis) og bitter (Prunus amygdalus amara). Søte mandelkjerner er spiselige både rå og bearbeidet, de har en søt aroma og en behagelig smak. Bitter mandler inneholder omtrent 2-3% av glykosidet amygdalin, som i nærvær av vann og visse enzymer (også inneholdt i menneskets fordøyelseskanal), frigjør dødelig hydrocyansyre. Bare 6-7 nukleoli av rå bitre mandler er nok til å forgifte en voksen. Samtidig blir varmebehandlede bitre mandler ufarlige. Bitter mandler i rå form har en snerpende, bitter smak. Den er mindre og har et skarpere tips. For medisinske formål konsumeres søte mandler rå, mandelmelk tilberedes av det, eterisk olje blir presset ut av begge mandeltypene.

For å lage mandelmelk, mal 6 ss mandler og 500 ml filtrert kokt vann i en blender. Sil gjennom en fin sil eller gasbindfilter og oppbevar i kjøleskapet.

Næringsverdi av mandler

Rå mandler inneholder 22 gram protein og 20 gram karbohydrater per 100 gram produkt. Protein består av essensielle aminosyrer, er et strukturelt element i celler, nødvendig for produksjon av nukleinsyrer og røde blodlegemer. Karbohydrater er en kilde til energi. Den samme dosen mandler inneholder 12 gram kostfiber, som kan bidra til å senke kolesterolnivået, forhindre forstoppelse og redusere appetitten. Mandler og en kilde til enumettede syrer, sink, kalium, jern, B-vitaminer, vitamin A og E, selen, mangan og magnesium.

Mandler inneholder essensielle aminosyrer, som mangler så mye vegetarianere som nekter animalsk protein.

Mandler inneholder gluten, en egenskap som gjør mandelmel egnet til baking av kaker og kaker. Deilige mandeldesserter kan konsumeres selv av mennesker med hvetematallergi og sykdommer som cøliaki.

Mandelmelk kan drikkes av personer med laktoseintoleranse.

Fordelene med mandler for fordøyelsessystemet

Mandler er nyttige i behandling av kronisk forstoppelse. Hvis du spiser 10-15 mandler før leggetid, vil du ikke ha problemer med avføring om morgenen. Hvis forstoppelse plager deg uregelmessig, vil mandelolje komme til unnsetning. Bare 7 gram søt mandel essensiell olje, fortynnet i et glass melk, vil få deg til å føle en betydelig forbedring veldig snart.

Mandler og det kardiovaskulære systemet

Det høye innholdet av enumettet fett som er notert i mandler, er gunstig for det kardiovaskulære systemet, og reduserer risikoen for forskjellige sykdommer med 30%. Magnesium, som også finnes i mandler, utvider venene og arteriene, noe som letter strømmen av blod, og følgelig oksygen og næringsstoffer til alle organer generelt og til hjertemuskelen spesielt. Studier har vist at lave magnesiumnivåer ikke bare fører til hjerteinfarkt, men også bidrar til skade på frie radikaler i hjertemuskelen. Antioksidanter som finnes i mandler er bra for hjertet, blodkarene, reduserer risikoen for diabetes, samt noen andre kroniske sykdommer.

Mandler hjelper til med å takle anemi, da de inneholder ca. 1,5 mg kobber per 100 gram nøtter. Kobber, sammen med jern og vitaminer, fungerer som en katalysator for syntesen av hemoglobin.

Helsemessige fordeler av mandler for hud, hår og negler

Mandler lindrer irritasjon i hudforhold, spesielt eksem og psoriasis, samt rødhet, utslett og kløe. Massere ansiktet regelmessig med mandelolje vil hjelpe deg med å redusere rynker eller forhindre tidlig dannelse. Det samme middelet er effektivt for å bekjempe kviser. Mandelolje påført huden rundt øynene vil fjerne svarte sirkler under. Ved å gni mandelolje i hodebunnen, vil du unngå hårtap, flass og opprettholde en rik farge lenger, og unngå for tidlig grått hår.

Mandler tatt internt, gjennom alfa-tokferol (en form for vitamin E), vil gi næring til håret og huden, og etterlater den tidligere skinnende og silkeaktig, og den siste skinnende og glatt.

Andre helsemessige fordeler av mandler

Mandelemulsjon er nyttig ved bronkial sykdom, heshet og hoste. Tryptofan som finnes i mandler fremmer hjernens helse, godt minne og reduserer stressnivået. Mandler inneholder riboflavin og L-karnitin, næringsstoffer som øker hjernens aktivitet, inkludert å redusere risikoen for å utvikle Alzheimers sykdom. Det høye innholdet av B-vitaminer, spesielt folsyre, gjør mandler nyttige for gravide, da det er denne syren som bidrar til å redusere muligheten for fødselsskader hos nyfødte.

Kontraindikasjoner

Mandler inneholder oksalater, så de anbefales ikke for personer med nyre- eller galleblæresykdom. Hvis du er allergisk mot mandelolje, kan huden din begynne å hovne opp, så test produktet på et lite område nær baksiden av hånden før du bruker den.

Anbefalt: