En Julefortelling, Eller Hvordan Jul Feires I Amerika

En Julefortelling, Eller Hvordan Jul Feires I Amerika
En Julefortelling, Eller Hvordan Jul Feires I Amerika

Video: En Julefortelling, Eller Hvordan Jul Feires I Amerika

Video: En Julefortelling, Eller Hvordan Jul Feires I Amerika
Video: SS.America / American Star 2024, Kan
Anonim

Hvert år 25. desember feires jul i hele den katolske verden. Denne dagen feires fødselen til Jesus fra Nasaret. I Amerika, som i alle andre land i verden, har det med tiden blitt dannet dets egne egenskaper og tradisjoner. Religiøse ritualer er flettet sammen med sekulære og familiemessige skikker.

En julefortelling, eller hvordan jul feires i Amerika
En julefortelling, eller hvordan jul feires i Amerika

Feiringen av jul 25. desember begynte rundt det 4. århundre. Antagelig ble Jesus født enten på våren eller høsten, men på den tiden måtte den katolske kirken konkurrere med de hedenske høytidene. I desember feiret hedningene bursdagen til solguden, og derfor flyttet katolikkene julen til 25. desember.

I Amerika slo tradisjonen med å feire jul storslått ikke med en gang. På en gang forbød de puritanske bosetterne generelt at den skulle feires. Feiringen, praktisk talt i den form den er nå, ble dannet i USA bare på 1800-tallet. Det er tradisjon for å kjøpe søte gaver til små barn. Dannelsen av bildet av julenissen tilhører samme periode. Han er en munter godhjertet mann som kjører i en slede trukket av reinsdyr og gir gaver til gode barn.

I det moderne Amerika begynner religiøse feiringer av jul 24. desember, julaften. Messe holdes ved midnatt, etterfulgt av en overdådig og munter fest. Men dette er bare en ordning. For selve julefeiringen begynner amerikanerne å forberede seg på forhånd, ettersom det må tilberedes gaver til alle slektninger og nære venner, og postkort skal signeres for venner og kolleger.

Denne dagen er det vanlig å dekorere huset med kristtorn, eføy og misteltein. Holly gir en person håp og tro på fremtiden. Ivy er tradisjonelt personifisert med udødelighet. Mistelten ble æret lenge før Kristi fødsel. Så keltene mente at misteltein kan helbrede mange plager og bidra til å beskytte huset mot onde trylleformler. Dette er opphavet til tradisjonen med å henge misteltegrener over inngangen til huset.

Dette er en tradisjonell feiring av julen. Ikke glem at Amerika er et multietnisk land, og ofte avhenger tradisjonene knyttet til denne feiringen av hvilket land forfedrene kom fra. Slik tilbringes jul annerledes for amerikanere med polske og ungarske røtter. Feiringen er også forskjellig i forskjellige regioner i USA. I sør blir alt utført storslått og i større skala enn i den nordlige delen. Og feiringen av jul i Alaska foregår mer beskjedent og med sine egne tradisjoner.

Anbefalt: