Hva Er En "bilfri Dag" For Nederlenderne

Hva Er En "bilfri Dag" For Nederlenderne
Hva Er En "bilfri Dag" For Nederlenderne

Video: Hva Er En "bilfri Dag" For Nederlenderne

Video: Hva Er En
Video: Team antonsen - Nederlenderen 2024, Kan
Anonim

Hvert år 22. september feirer mange land Verdens bilfrie dag. Mottoet var slagordet "By - rom for mennesker, rom for liv". Deltakerne i denne handlingen stenger noen gater for biler, reduserer kostnadene for offentlig transport og holder offentlige kampanjer. Denne tradisjonen begynte i Holland.

Hva
Hva

I Nederland fant den første såkalte Car-Free Day, eller World Carfree Day, sted tilbake i 1972. Det antas at ideen ble sendt inn av ungdomsopprørere - hippier, greener, anarkister. Amsterdam har som kjent blitt deres uoffisielle hovedstad siden 60-tallet. Aktive unge mennesker protesterte mot livsstilen, av hensyn til forbrukspsykologien som ødelegger naturen. De så på maskiners dominans som ondskap.

Faktisk var det på begynnelsen av 1970-tallet to biler for hver innbygger i Nederland. Trafikkork dukket stadig opp i gatene i byene, atmosfæren var forurenset. Unge opprørere begynte å ta gatene med bannere, holde møter og opprette miljøgrupper. Stadig flere ble med i bevegelsen. Myndighetene ble tvunget til å lytte til deres mening. I tillegg har drivstoffkrisen begynt.

Landets regjering begynte å erklære bilfrie dager i helgene. Så var det forbud mot innreise av biler i de viktigste gatene i Amsterdam. Da begynte landet å bygge spesielle baner for sykler. Som et resultat har Holland i dag den mest utviklede infrastrukturen for sykkelstier og gågater.

Beboere overalt beveger seg med tohjulede kjøretøy, det er til og med såkalte offentlige sykler, som alle kan leie fra en av de mange parkeringsplassene. Mange småbyer har generelt forbud mot å komme inn i biler. Å kjøre dit er bare drosjesjåfører, ambulansesjåfører, politimenn.

Gradvis ble initiativet til nederlenderne tatt opp i Europa, og deretter over hele verden. Til dags dato deltar 1,5 tusen byer i aksjonen. På en bilfri dag bytter rundt 100 millioner mennesker til sykler, rulleskøyter, eller i ekstreme tilfeller offentlig transport. Trafikken i sentrum er sperret, og representanter for greenene løper gjennom byene på sykler.

Anbefalt: